3. Uluslararası Turaz Akademi Kongresi
Şahin: "Şiddet, ne sadece bizim ne de yayıncıların konusudur. Bu konu toplumun bütün kesimlerini ilgilendirmektedir. Kamu idareleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek şiddet olgusunu ele almalı ve şiddeti toplumsal sorun olmaktan çıkarmalıdır"
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, şiddet içeren yayınların toplumun bütün kesimlerini ilgilendirdiğini, kamu idareleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının el ele vererek şiddet olgusunu toplumsal sorun olmaktan çıkarması gerektiğini söyledi.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "Şiddet ve Medya" temalı 3. Uluslararası TURAZ AKADEMİ Kongresi düzenlendi.
TURAZ Bilim Derneği, RTÜK, İnönü Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Azerbaycan Tıp Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen kongrenin açılış törenine katılan Şahin, RTÜK'ün faaliyetleri hakkında bilgi verdi, kongremizin ana teması olan "Şiddet ve Medya” konusunun Üst Kurul olarak üzerinde en çok çalıştıkları başlıklardan olduğunu belirtti.
Şahin, çocuk ve gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayın içeriklerinin RTÜK'ün kırmızı çizgilerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Çocukların yanında söz konusu kadınlar, yaşlılar ve engelliler olunca asla taviz vermiyoruz. Aile içi şiddet, kadına ve çocuğa yönelik istismar olgularında yayıncıların ilk elden sorumlu olduğunu biliyoruz. Toplum üzerinde ciddi etkileri olan medyanın, şiddet konusuna toplumsal hassasiyetle yaklaşması ve şiddetin yayınlarda işleniş şekline azami titizlik göstermesi gerekmektedir." diye konuştu.
RTÜK olarak programları yayınlandıktan sonra ilgili kanun hükümlerine uygunluk açısından denetlediklerini, gerektiğinde yayıncı kuruluşlara uyarı, idari para cezası, katalogdan çıkarma, program durdurma, geçici yayın durdurma ve yayın lisansı iptali cezası şeklinde müeyyideler uygulandığını kaydetti.
Şahin, denetim faaliyetleri kapsamında şiddeti özendirici, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen ve kadınlara yönelik şiddeti teşvik edici, suç işlemeyi övücü, çocuklara, güçsüzlere ve özürlülere karşı istismar edici, ırk, renk, dil, din ve cinsiyet ayrımı yaparak bireyleri aşağılayan yayınlar sebebiyle toplam 1849 kez yaptırım uygulandığını bildirdi.
Yayınların sadece idari tedbirlerle ya da müeyyidelerle şiddetten arındırılamayacağının bilincinde olduklarını ifade eden Şahin, "Bunun için yayıncılarımızı gücümüzün yettiğince ikaz ediyoruz. Şiddet, ne sadece bizim ne de yayıncıların konusudur. Bu konu toplumun bütün kesimlerini ilgilendirmektedir. Kamu idareleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek şiddet olgusunu ele almalı ve şiddeti toplumsal sorun olmaktan çıkarmalıdır. Tabii ki, unutmayalım, bu noktada aileye önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Çünkü toplumun temeli ailedir. Bu bilinçle aile konusunu önceleyen yayınları teşvik edici ve destekleyici politikalar yürütüyoruz." dedi.
Yayın Tarihi: 10 Eylül 2021