Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, “ Z kuşağı günde ortalama 7 saat sosyal medya ve internette zaman geçiriyor. Bunun için medya okuryazarlığını ve dijital okuryazarlığı çok önemsiyoruz. Milli eğitim müfredatında yer alan medya okuryazarlığı dersini dijital çağın gereklerine uygun olarak Bakanlığımızla işbirliği içinde güncelliyoruz” dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açış konuşmasını yaptığı ‘Geleceğin İletişim Modelleri” konulu panelde konuştu.
“İleri Teknolojiler” temasıyla Türkiye Verimlilik Vakfı ev sahipliğinde Ankara Bilim Üniversitesi’nin destekleriyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda “Geleceğin İletişim Modelleri” konulu oturumda konuşmacı olarak yer alan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin,” Türkiye’de dijital yayın platformlarını kullananlar yüzde 25’lere çıktı. 18-24 yaş aralığındaki gençlerimiz yüzde 43 oranında dijital yayıncılık platformlarını takip etmektedir. Dijital yayın mecralarına bağlanma yüzde 63 oranıyla en çok akıllı telefonlarla sağlanmaktadır. İnternet üzerinden yapılan isteğe bağlı yayıncılık alanımız çağ atladı” diye konuştu.
Yerli ve yabancı 48 kuruluşa internet ortamından isteğe bağlı yayın lisansı verdiklerini belirten Başkan Şahin, NETFLİX, AMAZON, BEİN CONNECT, MUBİ, SPOTİFY gibi uluslararası örneklerle BLU TV, PUHU, GAİN, TİVİBU, D-SMART, TURKCEL TV ve VODAFONE TV gibi yerli markaların Türkiye’de aldıkları lisanslarıyla güvenle izleyici ve dinleyicileriyle buluştuklarını ifade etti.
Şahin, Z kuşağının geleneksel medya yerine yenilikçi medyayı kullandığına işaret ederek, ”RTÜK olarak Z kuşağını çok önemsiyoruz. Araştırma sonuçlarında görüyoruz ki bu kuşağın yüzde 90`ına yakını, sosyal medya kullanımından büyük keyif almakta ve günde ortalama 7 saatlerini sosyal medya ve internette geçirmektelerdir. Günümüzde Z kuşağının en yetişkin bireyi, 20 yaşındadır. Bu kuşak, Türkiye nüfusunun %30.7`sini oluşturmaktadır. Gençler arasında yeni medya kullanımının artması bu alanda bilinçli bir medya tüketicisi olmalarını da gerekli kılmaktadır. Bunun için medya okuryazarlığını ve dijital okuryazarlığı çok önemsiyoruz. Çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren daha okuma yazmayı öğrenmeden internet kullanmayı öğreniyorlar. Milli eğitim müfredatında yer alan medya okuryazarlığı dersini dijital çağın gereklerine uygun olarak Bakanlığımızla işbirliği içinde güncelliyoruz İnternetin zararlı yönleriyle mücadele etmeye de mecburuz. Tüm çocuklarımızın ilkokul birinci sınıftan itibaren internet okuryazarlığı eğitimine tabi tutulması şarttır” değerlendirmesinde bulundu.
100 ayrı radyo istasyonunun aynı anda yayın yapabildiği İstanbul Çamlıca Verici Kulesi’nin bu özelliğiyle dünyada tek olduğuna dikkati çeken Şahin, kule ile birlikte bölgedeki elektromanyetik kirliliğinin azaldığını ifade ederek, ” Bir radyo istasyonunun 5 kilovatla yayın yaptığını düşünürsek gerçekten zor bir iş olduğunu daha rahat anlayabiliriz. Hamdolsun başardık, kuleden aynı anda 100 ayrı radyo istasyonu yayın yapabiliyor. İstanbul’daki 87,5 frekansından 108’e kadar olan 100 yayının tamamı kulemizden yapılmaktadır. Bölgedeki elektromanyetik kirliliği sona erdirdik. Malumlarınız radyo ve televizyon yayınları, gözle görülmeyen elektromanyetik dalgalarla mümkün olabilmektedir. Çamlıca’da eşik değerin 6.5 kat üzerindeki bir elektromanyetik kirlilik vardı. Artık bu oran 15 kat azaltıldı. Verimlilik noktasında yayın kaliteleri artarak teknik yükler de artık radyoların kendi sorumluluğundan kuleye geçti. Yani artık radyo istasyonlarımız kendilerine yük olan anten vs. teknik konuları düşünmeden yayın içeriklerine odaklanabilecekler, daha verimli bir yayın zenginliğiyle dinleyicilerine seslenebilecekler” açıklamasıyla kulenin önemine vurgu yaptı.
RTÜK ve Üst Kurulun kullandığı teknolojilerden de söz eden Başkan Şahin,”TBMM’de seçilen 9 Üyeden oluşur. 6112. Sayılı Kanunu uygular.Güçlenen kurumsal imajımızla Üst Kurulumuz, "Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi" ile ileri teknoloji; “Veri Analiz Robotu” ile verimlilik; “İzleme ve Değerlendirme” ve “Kamuoyu Yayın Araştırmaları” ile iletişim tema ve çalışmalarını burada sergiliyor. İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığımız “gelişen teknolojiler ve insan kaynakları politikamız, dijital medya okuryazarlığı” konularında fuar katılımcılarına sunumlar gerçekleştiriyor. Yerli ve milli olarak geliştirilen “sayısal kayıt arşiv ve analiz sistemi”miz yapay zekâyı kullanıyor. Televizyon ve radyo yayınlarının kaydedilmesi, arşivlenmesi, analiz edilmesi ve izlenmesi amacıyla günümüzün bilişim teknolojileri kullanılarak, TÜBİTAK ile birlikte geliştirildi.SKAAS sistemi ile IPTV ve OTT gibi geniş bant yayıncılık ortamları da dâhil olmak üzere SD ve HD olarak 650 televizyon ve 150 radyo yayını kaydedilmekte, 3 Petabaytlık arşiv sistemi ile yayınlar arşivlenmekte ve Üst Kurul Uzmanları tarafından izlenebilmektedir. Sistemde, açık kaynaklı işletim sistemleri ve yazılımlar tercih edilmiştir” dedi.
Teknolojide verimliliğin arttırılmasına katkı sağlamak ve çalışmaların geniş kitlelere ulaştırılmasını amaçlayan fuarda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Truva Salonu’ndaki standıyla 3 gün boyunca ziyaretçilerini bekliyor.