Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının destekleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı, TRT, Erciyes Üniversitesi ve SETA iş birliğinde 25-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen 1. Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu “ Medya ve İslamofobi” konulu oturumla ATO Congresium’da sona erdi.
Günden güne Batı’da hızla tehlikeli bir şekilde yayılan İslamofobi’nin nedenleri ile medyadaki yerinin irdelendiği ve bu kavram içinde ırkçılık, nefret suçlarının önlenmesi ile ilgili yapılması gerekenlerin üzerine durulduğu sempozyum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları 25 Mayıs’ta ATO Congresium’da başlamıştı. Bugün ise Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından açılış konuşması ile devam eden 1. Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu’nda sona gelindi. Sempozyum boyunca başta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile Türkiye’nin önde gelen bürokratları ve akademisyenleri konuklarla bir araya geldi. Dinleyiciler iki gün boyunca dört farklı konulu panel takip etti.
Yurtdışı ve yurtiçi katılımcılarından yoğun ilgi ile karşılaşan sempozyumun ilk oturumu SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. İsmail Çağlar’ın moderatörlüğünde “İslamofobiyle Mücadelede Medyanın Rolü” konulu oturumla gerçekleşti. İslamofobi kavramının medya üzerinden örneklerle tartışıldığı ve islamofobi ile mücadelede medyanın rolünün konuşulduğu ilk oturumun katılımcıları AA Genel Müdürü Serdar Karagöz, TRT Genel Müdür Yardımcısı Fatih Er, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, Habertürk TV Mehmet Akif Ersoy, Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay oldu. Panelin ardından gerçekleşen açılış töreninde yürütme kurulu adına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı aynı zamanda Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı olarak Ebubekir Şahin konuşma gerçekleştirdi. Şahin konuşmasına sempozyumun hayırlara vesile olması dileğinde bulunarak başladı. Şahin, Dünyada İslami değerlerin tehdit altında olduğunu açıkça görüldüğünü ifade ederek 1. Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu’nun büyük bir ihtiyaçtan yola çıkarak gerçekleştirdiklerini vurguladı. Başkan Şahin’in ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuşma gerçekleştirdi.
Açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile gerçekleşti . Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmada Batı’da hızla büyüyen İslamofobiyi kanser hücresine benzeterek hızla yayıldığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan günümüzdeki İslam düşmanlığı dalgasının çok daha sinsi ve örtülü yöntemlerle yürütüldüğüne dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasının ardından toplantının düzenlenmesinde emeği geçenleri de tebrik etti ve katılımcılar ile fotoğraf çektirdi. Başkan Şahin tarafından açılış töreninin sonunda Erdoğan’a Osmanlı Devleti zamanında bir Yahudi vatandaşın hükümdara sunduğu arzuhalin yer aldığı tablo takdim edildi. Takdimin ardından RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu moderatörlüğünde günün son oturumu olan “İslamofobiye Karşı Uluslararası Dayanışma” paneli gerçekleşti. Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa’nın da yer aldığı sempozyumda konuşmacı olarak Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, İletişim Başkan Yardımcısı Dr. Çağatay Özdemir, SETA Genel Koordinatöru Prof. Dr. Burhanettin Duran, İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu - İcra Direktörü Marghoob Saleem Butt katıldı.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün “İnsan Hakkı İhlali ve Nefret Suçu Olarak İslamofobi” konulu açılış konuşması ile başlayan sempozyumun ikinci gününde ise yine birbirinden değerli isimler ağırlandı. Açılış konuşmasında Bakan Gül, "Ayrımcılık ve nefret suçlarına ilişkin Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir düzenleme yapacağız ve bu suçlarla etkili bir şekilde mücadele etmek amacıyla soruşturma kılavuzları oluşturacağız" açıklamasında bulundu. Bakan Gül’ün ardından sempozyumun 3. oturumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt moderatörlüğünde Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Hasan Doğan, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Özcan Hıdır tarafından “İnsan Hakkı İhlali ve Nefret Suçu Olarak İslamofobi” konuşuldu.
Sempozyumun son ve dördüncü oturumunda ise Hacı Bayram Üniversitesi Rektöru Prof. Dr. Yusuf Tekin moderatörlüğünde “Türk Basınında İslamofobi” konuşuldu. Son oturumun panelistleri ise Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin LİKOĞLU, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek ve Al Jazeera’dan Resul Serdar ATAŞ konuşmacı olarak yerlerini aldılar.
İslamofobiyi her yönüyle ele alan sempozyumun ilk gününde ayrımcılık, önyargı ve nefret suçları bağlamında İslamofobi, göç olgusu, mülteciler ve İslamofobik algılar, Batı toplumlarında aşırı sağın yükselişi, İslamofobik önyargıların sosyo-politik bağlamı, kamusal söylem ve İslamofobi, yeni medyada Müslüman karşıtı nefret söylemi, yalan haber ve İslamofobi konularına değinildi. 1. Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu'nun ikinci gününde ise medya örgütlenmeleri ve İslamofobi endüstrisi, dini bilgi ve kavramların manipülasyonu, medyada Müslüman kimliğinin inşası ve stereotipler, mizah ve İslamofobik stereotiplerin normalleştirilmesi, sosyal medyada İslamofobik görünümler, dijital oyunlar ve İslamofobi, kültürel Irkçılık ve İslamofobi, medyada İslam norm değerlerinin tahkiri, oryantalizm/self oryantalizm ve İslamofobi, Batı, İslam ve öteki sorunu, Batı dışı toplumlarda İslamofobi, asimilasyon, çok kültürlülük ve Müslüman kimliği konuşuldu.
Başkan Şahin tüm katılımcılara teşekkür ederek sempozyuma son verdi.
https://www.rtuk.gov.tr/haberler/3787/8589/1uluslararasi-medya-ve-islamofobi-sempozyumu-sona-erdi.html