RTÜK, Turkuvaz Medya Grubuna Etik İlkeleri Anlattı: “Aileyi Koru, Toplumu Güçlendir”
RTÜK, Turkuvaz Medya Grubuna Etik İlkeleri Anlattı: “Aileyi Koru, Toplumu Güçlendir”
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), “Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler” rehberini tanıtmak ve medya iş birliğini güçlendirmek amacıyla Turkuvaz Medya Grubuna bir ziyaret gerçekleştirdi. Programda, gündüz kuşağı verileri paylaşıldı; 2025 Aile Yılı kapsamında, medyaya “mahremiyete, çocuk haklarına, kadın haklarına ve insan onuruna saygı duyan içeriklere daha çok yer verilmesi” çağrısı yapıldı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK Üyesi Dr. Deniz Güçer, İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Murat Ellialtı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Danışmanı Şengül Kurum ile beraberindeki heyet, “Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler” rehberinin tanıtımına yönelik programın devamı ve medya ile iş birliklerini güçlendirme amacıyla Turkuvaz Medya Grubu’na bir ziyaret gerçekleştirdi. İzleyici nezdinde yüksek takip oranına sahip gündüz kuşağı programlarına ev sahipliği yapan grubun yayın içerikleri değerlendirildi; bu kapsamda gündüz kuşağı programları özellikle mercek altına alındı.
Ziyarette ATV Genel Müdürü Hacı Ali Türkarslan, Tematik Kanallar Genel Müdürü Abdulhalik Çimen, ATV Genel Müdür Yardımcısı Oskay Alptürk, ATV İç Yapımlar Koordinatörü Mehmet Çam yer aldı.
“Etik ilkeler yayıncılığın vicdan pusulasıdır”
Programın açış konuşmasını RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin yaptı. Başkan Şahin, RTÜK tarafından hazırlanan etik ilke metinlerinin yalnızca birer kurumsal rehber değil, aynı zamanda yayıncılığın vicdan pusulası olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu: "Bu pusula, hangi konunun nasıl ele alınması gerektiğini değil, neye nasıl dokunulmaması gerektiğini de açıkça ortaya koymaktadır."
“Aile Yılı bize yönümüzü hatırlatıyor”
2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesinin, yayıncılık sektörüne de önemli sorumluluklar yüklediğini belirten Şahin, aileyi merkeze alan bir yayın anlayışının inşasında medya kuruluşlarıyla iş birliğine hazır olduklarını ifade etti: “Güçlü medya, ancak güven duyulan medya ile mümkündür. Güven ise etikle, saygıyla ve toplumsal duyarlılıkla kazanılır. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 6 Ocak 2025 tarihinde ilan edilen “Aile Yılı”, bizlere yalnızca bir temayı değil; aynı zamanda yönümüzü, önceliklerimizi ve değerlerimizi yeniden hatırlatan bir vizyon sunmuştur. Bu vizyonun merkezinde; aile var, insan onuru var, çocuklarımızın ve kadınlarımızın güvenliği, huzuru ve itibarı var.”
Konuşmasının sonunda iş birliği vurgusu yapan Şahin, sektörle dayanışma içinde etik yayıncılığın güçlendirileceğini vurguladı.
“Birlikte daha insani ve sorumlu yayıncılığı mümkün kılacağız”
“Sizlerin bu anlamlı buluşmaya gösterdiğiniz ilgi ve katkı, bizlere umut veriyor. RTÜK olarak biz de bu sürecin sadece denetleyicisi değil, aynı zamanda çözüm ortağıyız. Paydaşlarımızla birlikte daha yapıcı, daha insani ve daha sorumlu bir yayıncılığı hep birlikte mümkün kılacağımıza inancımız tamdır.”
RTÜK Üyesi Dr. Deniz Güçer’den Medya Temsilcilerine: “Kadına yönelik şiddete karşı dik duruş şart”
Başkan Şahin’in konuşmasının ardından RTÜK Üyesi Dr. Deniz Güçer, kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın sorumluluğuna dikkat çeken bir sunum gerçekleştirdi. Sekiz ana ilke çerçevesinde hazırlanan “Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler” sunumunda, medya dilinin dönüştürücü gücü ve şiddetsiz iletişimin önemi hatırlatıldı.
Dr. Güçer, kadın temsiliyeti, mahremiyetin korunması ve etik duyarlılıkla haber üretimi konularında olumlu örneklerin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Murat Ellialtı ise sunumunda RTÜK’ün gündüz kuşağı programlarına yönelik değerlendirme raporunun öne çıkan bulgularını kamuoyuyla paylaştı.
Raporda, gündüz kuşağı programlarının güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya konduğu ve bu tespitler ışığında çeşitli çözüm önerilerinin hazırlandığı ifade edildi.
En çok dile getirilen şikâyet başlıkları ise şu şekilde sıralandı:
Çocuklara ve gençlere kötü örnek oluşturma,
Kişilik hakları ve özel hayatın ihlali,
Aile yapısına ve toplumsal değerlere aykırılık,
Tarafsızlık sorunları, yargısız infaz ve linç kültürü,
Devlet kurumlarına olan güvenin zedelenmesi
RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Murat Ellialtı, bu sorunların giderilmesine yönelik çözüm önerilerini de kamuoyuyla paylaştı:
Programların banttan yayınlanması veya canlandırma yöntemiyle sunulması,
18 yaş altı bireylerin stüdyoya çıkarılmaması,
Engelli bireylerin ifadesinin uzman eşliğinde alınması,
Yargı süreci devam eden olaylarda, ekranda “Yargı süreci devam etmektedir.” ifadesine yer verilmesi.
Öte yandan, söz konusu programların bazı olumlu yönleri de raporda yer aldı. Bunlar arasında: Toplumsal sorunlara dikkat çekme, mağdurlara destek ve umut olma,farkındalık yaratma gibi unsurlar öne çıktı. Bu yönleriyle programların kamuoyunun bilinçlenmesine katkı sunduğu da değerlendirildi.
RTÜK heyeti, etik ilkelere uygun, şiddetsiz ve yapıcı medya içeriklerinin yalnızca reyting değil, güven, itibar ve toplumsal fayda getireceğini de sözlerine ekledi.
Turkuvaz Medya temsilcilerinin de görüş ve önerilerini dile getirdiği toplantı sonrası, etik yayıncılığın teşvik edilmesi ve toplumsal sorumluluk anlayışının medya diline yansıtılması yönünde ortak bir irade sergilendi.
RTÜK, benzer programları medya kuruluşlarıyla sürdürerek etik ilke paylaşımını yaygınlaştırmayı ve yapıcı iş birliklerine devam etmeyi hedefliyor.
Yayın Tarihi: 27 Haziran 2025