RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin: "Doğru Bilgi, Afetlerde Hayati Önem Taşıyor"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, RTÜK, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle "Bir Buçuk Derece İklim Okur Yazarlığı ve Afet İletişimi Programı" kapsamında "Afet İletişimi Forumu" gerçekleştirildi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat Merkezi'nde bugün gerçekleştirilen "Afet İletişimi Forumu", Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal İnovasyon Ajansı işbirliğiyle düzenlendi. Program, büyük bir katılımla gerçekleşti.
Forumun konuşmacıları arasında, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, RTÜK Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin, Yenişafak Gazetesi İnternet Haber Müdürü Ersin Çelik ve Ensonhaber.com İnternet Haber Sitesi Gazeteci Taha Hüseyin Karagöz yer aldı. Forumun moderatörlüğünü ise Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Metin Aksoy üstlendi.
Ayrıca, etkinliğe Filistin'den canlı bağlantı yaparak katılan Mehmet Akif Ersoy'un değerli katkıları, programın uluslararası boyutunu güçlendirdi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, forumun açılış konuşmasında afetler ve olağanüstü durumlardaki haber ve iletişim çalışmalarını ele aldıklarını belirterek, iletişim ve habercilik sektöründe dezenformasyonun sıklıkla karşılarına çıktığını ifade etti. Şahin, bu durumun hem bilerek hem de farkında olmadan bilgi kirliliği yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekerek, “Bir Buçuk Derece Programı” çerçevesinde bugün burada çok önemsediğimiz bir konu olan afet ve olağanüstü anlardaki haberciliği ve iletişim çalışmalarını ele alacağız. Malumlarınız iletişim ve habercilik sektöründe afetlerle ilgili dezenformasyonlar sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bazen bilerek bazen de farkında olmadan bilgi kirliliği yaşıyoruz. Halkın doğru haber alma hakkı zaman zaman engellenebiliyor. RTÜK olarak bu konuda çok hassasız. Öyle ki, olağanüstü dönemlerdeki yayıncılık faaliyetlerine ilişkin yapılan yanlışları gördüğümüz an devreye giriyor, gerekli hatırlatmaları yapıyoruz” dedi.
Afetlerin toplumları derinden etkilediğini ve yaralar açtığını belirten Şahin, devletin ve milletin bu dönemlerde el ele vererek olumsuz etkileri en aza indirmeye çalıştığını vurguladı. Medyanın bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirten Şahin, doğru ve güvenilir bilginin paylaşılmasının, dezenformasyonla mücadelenin ve şeffaf bilgilendirmenin hayati derecede önemli olduğunu vurguladı.
Ayrıca Şahin, afetler ve krizlerle ilgili medyanın sorumluluklarını yerine getirirken, kamuoyunu doğru bilgilendirmenin yanı sıra, acil müdahale ve yardım organizasyonlarına da destek olması gerektiğini belirtti. Her haberin insan hayatından daha değerli olduğunu hatırlatarak, medyanın bu tür durumlarda çözümün bir parçası olduğunu ifade etti.
Şahin, konuşmasını, medya sektöründe afet ve kriz iletişiminin eğitim programlarına dahil edilmesi ve medya okuryazarlığı derslerinin bu konuda genişletilmesi gerekliliğine dikkat çekerek tamamladı.
Yayın Tarihi: 23 Ekim 2023