Ebubekir ŞAHİN
Ebubekir ŞAHİN
RTÜK Başkanı

"Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı" Bükreş’te

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliği ile gerçekleştirilen "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı" nın üçüncü serisi Romanya’nın başkenti Bükreş’te başladı.
 
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle RTÜK ile Yunus Emre Enstitüsü’nün organize ettiği  “Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı” Brüksel, Budapeşte’den sonra bugün Bükreş’te düzenleniyor.
 
 
Yunus Emre Enstitüsünün Bükreş yerleşkesinde düzenlenmekte olan çalıştayın açış konuşmalarını Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin gerçekleştirdi.
 
Şahin medya okuryazarlığı dijital dönemde ayrı bir önem kazandığını bununla birlikte Türkçe’nin düzgün kullanımının öneminin arttığını ifade ettiği açış konuşmasında şu sözlere yer verdi:
 
 
“Bu çalıştaylar ile yüzbinlerce kişiye ulaşıyoruz”
 
”Bu çalışmaları izleyenler, takip ediciler binlerce, on binlerce hatta yüzbinlerce kişiye ulaşmakta.  Nihayetinde yaptığımız iş Türkçemizin güzel kullanımı, Tükçe çalıştayı ve dijital çağda medya okur yazarlığı gibi önemli bir konuda buradaki bu işin üstadı olan, bu işin hocaları olan, hocalarımız üzerinden verilecek olan mesajlardır. O anlamda yapılan çalışmalarda katılımcılar ve bizleri yalnız bırakmayan tüm temsilcilere şükranlarımı arz ediyorum. Dijital çağda medya okuryazarlığını niye önemsiyoruz. Ve bunu niye Türkçe çalıştaylarıyla yapıyoruz. Medya okuryazarlığı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından ülkemizde çok başarılı bir şekilde örnekleriyle hem ilkokulda hem ortaokulda hem lise döneminde her dönemde belki inşallah  bundan sonraki süreçte de üniversitelerde yapılacak olan ders zorunlu veya seçmeli dersler üzerinden başarılı bir şekilde çocuklarımıza aktarılmakta, ebeveynlerimiz için yapılan programlar kapsamında da ebeveynlerimizin dikkati çekilmekte.”
 
 
“Ana dilimiz kültürlerin aktarımında en önemli şey”
 
“Medya okuryazarlığı bir medya izleyicisinin kullanıcısının neleri izlemesi gerektiği neleri izlememesi gerektiği ve nelerden kaçınması ve nelerin kurgu nelerin gerçek olduğunu anlayabilmesi için verilen önemli derslerden biridir. Bunun dijital medya, dijital çağdaki medya okuryazarlığı ile birleştirdiğimizde daha da önemli bir etkisi olduğunu görmekteyiz. Neden bunu Türkçe çalıştayları ile veriyoruz. Ana dilimiz bizim için gerçekten çok değerli ve bu anadilimiz kültürlerin aktarımında ne kadar önemli bir faktör olduğunu bilen bir yapıya sahip olduğumuz için Yunus Emre gibi gönlümüzü dilimizi yurtdışında çok başarılı bir şekilde temsil eden taşıyan bir enstitü ile bir kurumla taşımaya çalışıyoruz. “
 
 
Şahin, çalıştayların hem dijital çağda medya okuryazarlığının etkisini ve önemini aktarım sürecinde başka ülkelerde ve şehirlerde devam edeceğinin bilgisinin altını çizdi.
 
 
Çalıştay açılışına Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz ve Romanya Eski Başbakanı Victor Ponta, RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, RTÜK üyeleri, bürokrasiden birçok isim, akademisyenler ve Hayati İnanç katıldı. Hayati İnanç açış konuşmalarının ardından katılımcılara kitabını imzaladı. 
 
 
Başkan Şahin açış konuşmasını sonlandırırken tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Yayın Tarihi: 29 Ocak 2022




Haber Fotoğrafları