Türkçe Konuşulan Ülkeler ve Türk Devletleri Tarafından Medya Birliği (TBRAF) Kuruluyor
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen, "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı"nda Türkçe konuşulan ülkeler ve Türk devletleri tarafından Türk Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu'nun (TBRAF) kurulacağını söyledi.
İlki Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen çalıştayın ikincisi 18-19 Aralık 2021 tarihlerinde Macaristan’da gerçekleştirildi. Akademisyenler ve Macaristan'da yaşayan Türk vatandaşlarının yanı sıra Macarların gösterdiği büyük ilgiden çok memnun olduklarını ifade eden Şahin, çalıştay hakkında, “Amacımız, Macaristan'daki vatandaşlarımız ve buradaki Türkçe aşığı Macaristan vatandaşlarıyla ortak çalıştay yapmaktı. Türkçe kullanımının yanı sıra aynı zamanda bizim prensip olarak benimsediğimiz ve Türkiye'de ciddi ilerleme sağladığımız dijital çağda medya okur yazarlığını da buraya taşımayı hedefledik." diye konuştu.
Şahin, Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı nedeniyle 2021 yılının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak ilan edildiğini belirterek, düzenlenen çalıştayda, Türkçenin kullanımının öneminin vurgulandığını dile getirdi. İstanbul Zirvesi'nde, Türk Konseyinin Türk Devletleri Teşkilatına dönüştüğüne ve söz konusu oluşumda da Macaristan’ın gözlemci statüsünde bulunduğuna dikkati çekti.
Türkçe konuşulan ülkeler ve Türk devletleri tarafından Türk Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu'nun (TBRAF) kurulacağını ifade eden Şahin, "Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde İstanbul'da çok önemli bir toplantı yapıldı. Türk Keneşi, Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildi. Macaristan da bu oluşumda gözlemci statüsüne sahip. Bu kurumun yaptığı faaliyetleri kendi kurumumuzda da devam ettirmek istiyoruz. TBRAF, 'Türk Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu'dur. 17 Kasım'da Üst Kurulumuzda kararını aldık ve çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Amacımız, güzel Türkçemizin yaygınlaştırılması başta olmak üzere, ortak tarih ve kültüre sahip olduğumuz kardeş ülkelerle önemli bir birliktelik oluşturmaktır. Hedefimiz, Türkiye'nin alandaki bilgi ve deneyimlerini Türk dili konuşan ülkelere aktarmaktır. Türk dili konuşan ülkeler arasında kurulacak uluslararası bu platform, eminim ki milletlerimiz arasındaki bütünlüğü daha da pekiştirecektir" açıklamalarında bulundu.
Başkan Şahin, YEE ile ortak şekilde gerçekleşen çalıştaydaki iş birliği içi Yunus Emre Enstitüsü’ne teşekkür etti.
Yayın Tarihi: 20 Aralık 2021
Haber Fotoğrafları
Haber Videoları